De naam latex werd vroeger wel echt gebruikt om aan te geven dat je een andere, duurzame verfsoort te pakken had. Die verf werd vroeger ook gemaakt van de latexsappen uit de rubberboom. De kwaliteit van verf met latex was beter dan die van de acrylaatverf van vroeger. In die zin had je met latex dus een betere kwaliteit muurverf in huis gehaald.
Door de jaren heen zijn de technieken op het gebied van het maken van verf enorm verbeterd. De kwaliteit van latex is nu goed synthetisch na te maken. Hierdoor is er geen latex meer nodig in de muurverf. De muurverf van tegenwoordig wordt gemaakt van watergedragen acrylaatdispersie.
Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde
Tussen ‘normale’ muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term ‘latex’ wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.
Waarom dan toch die benaming ‘latex’ als het eigenlijk ‘gewoon’ een muurverf is? De naam latex wordt door de verfindustrie ingezet omdat latex nog steeds geassocieerd wordt met kwaliteit. Veel mensen denken nog steeds dat wanneer ze latex kopen, ze een betere kwaliteit muurverf aanschaffen. Terwijl de verfkwaliteit in werkelijkheid niet veel beter hoeft te zijn dan een normale muurverf. Een marketingtrucje dus! Eerdergenoemde latexproducten hoeven dus niet beter voor jouw project te zijn dan Wijzonol muurverf of Alabastine muurverf.
Voor elk project de juiste verf!
Elk project is anders. Laat je daarom goed adviseren . Over bijvoorbeeld de dekking van de verf en de voorbehandeling. Maar ook over speciale schrobvaste muurverf voor de keuken en badkamer.